Kvásek
Suroviny
cca 200 g celozrnné žitné mouky
cca 200 ml teplé vody
vyšší sklenice s objemem aspoň 750 ml
Příprava
1.den: 100 g žitné mouky smícháme ve větší sklenici se 100 ml teplé vody. Zakryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo, ideálně na jižní okenní parapet.
2.den: zamícháme a přidáme asi 3 vrchovaté lžíce žitné mouky a stejné množství teplé vody. Zakryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo, ideálně na jižní okenní parapet.
3.den: zamícháme a přidáme asi 3 vrchovaté lžíce žitné mouky a stejné množství teplé vody. Zakryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo, ideálně na jižní okenní parapet.
4.den: kvásek by měl být hotový. Obsahuje bublinky a příjemně nakysle (kváskově) voní.
Uchovávání
Kvásek uchováváme v uzavřené sklenici s víčkem v lednici. Vydrží bez dokrmení asi 2 týdny. Abychom tedy nemuseli vyrábět nový kvásek, je třeba minimálně jednou za cca 10 dnů něco s kváskem upéct, čímž si jej dokrmíme a vydrží nám další asi 2 týdny. Pokud nic péct s kváskem nebudeme, dokrmíme kvásek samostatně (přidáme asi 3 vrchovaté lžíce žitné mouky a teplé vody a necháme zakryté utěrkou přes noc v teple kvasit, pak ho uložíme v uzavřené skleničce opět do lednice). Takto si ho budeme udržovat stále aktivní a čerstvý.