Kváskové celozrnné špaldové housky

Kváskové celozrnné špaldové housky Dokrmení kvásku:

1 lžíce kvásku

120 g žitné celozrnné mouky

160 g vlažné vody

Promíchat vše v míse, kde budu dělat těsto, do polohusté hmoty

Zakrýt utěrkou a nechat kynout 12 h, nejlépe přes noc

Nemáme-li založený kvásek, postup jeho výroby je zde.

 

Odebrat do skleničky 1-2 lžíce nového (dokrmeného) kvásku a nechat v lednici na příští pečení!!!

 

Těsto pro 12 housek

dokrmený kvásek

500 g celozrnné špaldové mouky

1 hrnek vlažného rostlinného mléka

3 lžíce BIO řepkového oleje

1 lžička soli

různá semínka (len, sezam, mák) na posypání

trocha rýžového mléka na potření

 

Příprava

Postupně promícháme všechny suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Vložíme do mísy a necháme zakryté utěrkou kynout v troubě asi 5 hodin nebo i déle.

Po vykynutí z těsta tvoříme housky různých tvarů nebo rohlíky a klademe je na plech na pečící papír.

Housky potřeme rostlinným mlékem a posypeme semínky.

Pečeme 15 min. na 230 °C v režimu spodní i horní ohřev. Po dopečení housky ihned přesuneme na mřížku ke zchladnutí.

Přikryté utěrkou necháme úplně vychladnout. Uchováváme zabalené v utěrce.