Kváskové celozrnné špaldové housky
Dokrmení kvásku:
1 lžíce kvásku
120 g žitné celozrnné mouky
160 g vlažné vody
Promíchat vše v míse, kde budu dělat těsto, do polohusté hmoty
Zakrýt utěrkou a nechat kynout 12 h, nejlépe přes noc
Nemáme-li založený kvásek, postup jeho výroby je zde.
Odebrat do skleničky 1-2 lžíce nového (dokrmeného) kvásku a nechat v lednici na příští pečení!!!
Těsto pro 12 housek
dokrmený kvásek
500 g celozrnné špaldové mouky
1 hrnek vlažného rostlinného mléka
3 lžíce BIO řepkového oleje
1 lžička soli
různá semínka (len, sezam, mák) na posypání
trocha rýžového mléka na potření
Příprava
Postupně promícháme všechny suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Vložíme do mísy a necháme zakryté utěrkou kynout v troubě asi 5 hodin nebo i déle.
Po vykynutí z těsta tvoříme housky různých tvarů nebo rohlíky a klademe je na plech na pečící papír.
Housky potřeme rostlinným mlékem a posypeme semínky.
Pečeme 15 min. na 230 °C v režimu spodní i horní ohřev. Po dopečení housky ihned přesuneme na mřížku ke zchladnutí.
Přikryté utěrkou necháme úplně vychladnout. Uchováváme zabalené v utěrce.