Stravování

Jíme dostatek ořechů a semen?

30.5.2021 

Většinou jsme zvyklí konzumovat ořechy pouze ve formě solené a opražené jako pochutinu ke sledování televize nebo jako pamlsek (např. mandle obalené v čokoládě) a semínka ve svém jídelníčku vídáme leda tak jako součást kupovaného pečiva nebo tyčinek. A to je škoda. Ořechy a semena obsahují mnoho pro nás důležitých živin. Ukrývají v sobě sílu, informace a všechny živiny pro růst celé rostliny. Níže uvádím důvody, proč bychom měli jíst ořechy a semínka na denní bázi. 

číst celý článek

 

Luštěniny

14.4.2021

Luštěniny Luštěniny jsou další kapitolou našeho stravování, kterou bychom neměli opomíjet. Naši předci jedli luštěniny téměř denně, my se jim však většinou vyhýbáme. Přicházíme tak o cenný zdroj prospěšných živin.

Podívejme se tedy na luštěniny zblízka. V čem jsou nám přínosem, na co bychom si měli dát pozor a jak s nimi pracovat, abychom z nich měli největší prospěch?

číst celý článek

 

Slepičí vejce jako součást lidské výživy?

4.3.2021 

Všechna vejce v sobě nesou zárodek života. Stejně jako v rostlinné říši semena rostlin. I my lidé, pocházíme z miniaturních vajíček. Obsahují veškerou informaci k životu. Mají v sobě v koncentrované podobě vše potřebné pro to, aby z tohoto zárodku vzešel a vyvíjel se nový život - nový živý tvor. Sýkorka, slepice, medvěd, velryba, i člověk... Stejně jako ze semen vzejde nová rostlina. Mrkev, jabloň, dub,... Ve vejcích jsou uloženy úplně všechny informace, aby vznikl život v jeho dokonalé, předurčené formě. A nejen aby vznikl, ale také aby uměl nový živý tvor nebo rostlina projít všemi životními situacemi.

číst celý článek

 

Nápoje

15.2.2021

Nejrůznější nápoje patří neodmyslitelně do našich životů. Dopřáváme si jak teplé, horké, tak i studené či přímo ledové nápoje nejrůznějších chutí. V minulém článku jsem psala důležité informace o pití kvalitní čisté vody, která by měla v našem pitném režimu dominovat. Jiné nápoje naše tělo nepotřebuje, z principu se jedná o zbytečnost. Musíme si uvědomit, komu chceme prospět, zda našemu tělu nebo nápojovému průmyslu.

číst celý článek

 

Pijme čistou vodu

11.1.2021

Bez vody bychom nemohli existovat. Lidské tělo je tvořeno ze 70 % vodou, stejně tak i naše Země. Voda je pro nás nejpřirozenější tekutinou a nedá se ničím nahradit. Je tedy velice důležité, jakou vodu pijeme a kolik. Krev obsahuje 82%, svaly 70%, kosti 25% vody. Není divu, že bez vody brzy zemřeme. To nám asi nehrozí. Co nám však hrozí, jsou zdravotní potíže buď ze špatné kvality vody, nebo z jiných tekutin. To, co naše tělo potřebuje, je čistá, kvalitní, přírodní, živá voda. Kvalita pitné vody musí být u nás na prvním místě. 

číst celý článek

 

Mléko a mléčné výrobky 

14.12.2020

Mléko a mléčné výrobky jsou další kontroverzní potravinou dnešní doby. Mají jak své zastánce, tak odpůrce. Těch druhých, zdá se, v poslední době přibývá. Prodej mléka a mléčných výrobků přináší potravinářskému průmyslu nemalé zisky, a proto je jejich konzumace neustále značně propagována. Mléko je nám doporučováno zejména pro vysoký obsah vápníku. Obsahuje také např. bílkoviny a vitamíny A, D, B12.

číst celý článek

 

Jíst či nejíst maso?

13.11.2020

Maso zvířat a výrobky z masa se vyskytují v našem jídelníčku dlouhou dobu. Zdá se, že je pro naši výživu důležitým prvkem. Je to ale opravdu tak? Otázkou stále zůstává, zda je pro nás nezbytné získávat živiny právě z masa zvířat. Diskuzí se vede na téma: „Konzumovat maso nebo ne?“ stále mnoho a nacházíme ve společnosti jak zastánce, tak i odpůrce konzumace masa a to i v řadách odborníků na výživu. 

číst celý článek 

 

Tuky ve stravě

25.10.2020

Tuky patří mezi esenciální makroživiny. Jsou pro nás nenahraditelným zdrojem energie. V posledních desetiletích jsou tuky velmi diskutovanou oblastí výživy. Jak už to tak bývá, zatímco některé tuky a oleje nám prospívají, jiné nám škodí. Máme přehled o tom, jaké tuky vlastně konzumujeme a v jakém množství?

číst celý článek

 

Kvásek nebo kvasnice? 

19.9.2020

Pečivo upečené s kvasnicemi Chléb a pečivo. Jíme je každý den, jsme na ně zvyklí a chutnají nám. Mnozí z nás si ani nedokáží představit svůj jídelníček bez pečiva. Mají pocit, že by zůstali hladem. Ano, jsme na pečivo navyklí, často doslova závislí. Zde se podíváme, jak to s tím pečivem je.

K výrobě chleba je zapotřebí nezbytná ingredience, která má kypřící funkci a zajistí, aby bylo pečivo pěkně nadýchané. Potřebujeme ingredienci, která vyvolává kvasný proces. 

číst celý článek

 

Zařaďme do stravy více druhů obilovin 

10.8.2020

ObilovinyProtože je naše strava plná potravin na bázi pšenice a mnozí z nás jsme na ní doslova závislí, do velké míry pšenice ovlivňuje fungování našeho těla, bohužel k horšímu. V předchozím článku jsem zmiňovala nevýhody dnešní přešlechtěné pšenice, která stále v našem jídelníčku převažuje. Přitom máme k dispozici mnoho jiných, výživnějších a nezatěžujících obilovin.

číst celý článek

 

Dnešní pšenice a její původní odrůdy

18.7.2020

Pšenice setáV posledních desetiletích jsme si navykli na stravu, která je založena především na novodobé pšenici seté. Zamysleme se na chvíli nad tím, co každý den jíme. Jaká základní surovina v našem jídelníčku převládá? Dojdeme rychle k závěru, že pšenici máme na talíři každý den, většinou dokonce několikrát denně. Chléb, sladké nebo slané pečivo na snídani, svačiny, večeře. Těstoviny, ovocné, bramborové nebo houskové knedlíky, noky, pizzu na oběd či večeři. Buchty, moučníky, oplatky, tyčinky, palačinky, lívance, dorty, aj. ke kávičce… Jsme zahlceni pšenicí. 

číst celý článek

 

Bílá vs. celozrnná mouka

12.6.2020

Bílá vs. celozrnná mouka Velký díl v našem stravování zaujímají obiloviny v podobě chleba, nejrůznějšího pečiva, těstovin, dezertů a jiných pochutin, které jsou vyrobeny téměř výhradně z pšenice. Jiné druhy obilovin jako jsou žito, ječmen, oves, pohanka, jáhly (proso) či kukuřice, výrobci nepoužívají takřka vůbec. Pro své obilné výrobky využívají především pšenici v podobě bílé rafinované mouky. Ta se stala základem naší stravy v posledních desetiletích. Bohužel.

číst celý článek

 

O cukru 2. část

8.5.2020

V první části pojednání o cukru jsem psala o základních faktech rafinovaného cukru. O tom, jak se vyrábí, i o tom, proč je pro nás tak škodlivý. V této druhé části začneme nejprve informací, jakou roli hraje v procesu konzumace cukrů slinivka břišní a co je to glykemický index. Nakonec si rozdělíme prodávané druhy sladivých potravin na nevhodné a ty přínosnější. 

číst celý článek

 

O cukru 1. část

10.4.2020

CUKR. BÍLÝ CUKR. Všichni ho známe, všichni ho jíme. Cukr provází lidstvo už několik století. Nedovedeme si bez něj představit náš jídelníček. Většina z nás už ale asi také zaznamenala, že se o něm hovoří jako o tzv. bílém jedu. 

číst celý článek

 

Éčka v potravinách

15.3.2020

Éčka v potravinách Je-li výchozí surovina zpracovávána v rámci výrobního procesu do výsledné potraviny, používá se dnes spousta přídatných látek (aditiv). Bývají označovány jako „Éčka“ a na balení každé potraviny musí být ve složení uvedeny pod označením písmene „E“. Výrobci je používají pro vylepšení vlastností dané potraviny a zjednodušení výrobního procesu. Éčka mohou být přírodního původu, ale většina z nich jsou uměle vytvořené látky zatěžující naše tělo

číst celý článek

 

Základní kvalita potravin

18.2.2020

Pozor jed V tomto článku předkládám k zamyšlení základní informace o kvalitě potravin. Jedná se o zátěže, které se dostávají do potravin, než se objeví v ochodech. Ještě před tím, než se k nim dostaneme my, konzumenti. Domnívám se, že tyto informace by nás měly zajímat. Jsou to fakta, která jsou základním stavebním kamenem celého našeho stravovacího systémuKaždý, nechť si udělá vlastní úsudek a řídí se podle něj.

číst celý článek

 

Kdo nám poradí?

20.1.2020

Kdo nám poradí? Vypadá to tak, že kolik je nás lidí, tolik existuje názorů na to, co je a co není zdravé. V každém knihkupectví najdeme plné regály nabízející knihy o stravování, nejrůznější kuchařky i rady, jak zhubnout nebo jak se pomocí stravy vyléčit. Existuje mnoho výživových směrů. O každém si můžeme zjistit informace jak o samotné filozofii daného typu stravování, tak i návody na přípravu jídla. 

číst celý článek

 

Víme, co jíme? 

14.12.2019

Víme, co jíme? Proč vlastně jíme, to víme všichni. Vůbec nad tím nepřemýšlíme. Občas si můžeme dopřát velmi ozdravný krátkodobý půst, nicméně dlouhodobě jíst potřebujeme. Většina z nás ještě není na takové úrovni, abychom se mohli živit pránou, i když i to nás možná jednou všechny čeká… Momentálně je však strava pro naše tělo důležitým palivem. Jídlo nám dodává energii a také jednotlivé živiny. 

číst celý článek